24 września br., w Auli Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, odbyła się uroczystość Jubileuszu 70-lecia Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, w której uczestniczyła Magdalena Zarębska-Kulesza, Zachodniopomorska Kurator Oświaty.
W wydarzeniu wzięły także udział Alina Przerwa, Dyrektor Wydziału Kształcenia Ogólnego i Specjalnego oraz Małgorzata Gucz, p.o. Dyrektora Wydziału Kształcenia Branżowego i Niepublicznego.
Sukcesy ogólnopolskie i międzynarodowe
Zachodniopomorska Kurator Oświaty w swoim wystąpieniu pogratulowała pedagogom i uczniom dotychczasowych osiągnięć oraz podziękowała wszystkim pracownikom szkoły za trud i pracę włożoną w kształtowanie jej wizerunku i pedagogiczny profesjonalizm.
Zwróciła także uwagę na sukcesy „gastronomika” w wielu konkursach sztuki kulinarnej na szczeblu ogólnopolskim i międzynarodowym. Wyróżnienia w takich przedsięwzięciach, jak: Europejski Finał Konkursu Przepisów w ramach międzynarodowego projektu SEAFOODTOMORROW, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, Ogólnopolski Turniej Kucharski, czy Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności to wynik ogromnego zaangażowania nauczycieli i uczniów.
Historia szkoły
Szkoła, znana powszechnie w Szczecinie jako „gastronomik”, dziś funkcjonująca jako Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja, powołana została 1 września 1951 roku. Ówcześnie nosiła nazwę Technikum Gastronomiczne. Dzisiejszy ZS nr 6 to przede wszystkim doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz zdolna młodzież, co potwierdza Brązowa Tarcza w Ogólnopolskim Rankingu Liceów i Techników, przyznana przez Fundację Perspektywy.