28 stycznia 2020

Finał Turniejów Zawodowych w szczecińskim „Gastronomiku”

22 stycznia br., w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, odbył się etap wojewódzki Ogólnopolskich Turniejów Zawodowych – XXV edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, pod hasłem „Cuda świata” oraz III edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, pod hasłem „Mięso z królika w roli głównej”.

Honorowy Patronat nad przedsięwzięciami objęła Zachodniopomorska Kurator Oświaty pani Magdalena Zarębska – Kulesza.

Konkurs składał się z części pisemnej (testu wiedzy) oraz części praktycznej. Zadaniem cukierników było przygotowanie ekspozycji składającej się z tortu złożonego z półproduktów i ozdobionego wg własnego projektu, natomiast dla kucharzy sporządzenie i podanie trzech porcji dania zasadniczego, z wykorzystaniem dowolnego elementu tuszki z królika wraz z odpowiednio dobranymi dodatkami

Zwycięzcami konkursu zostali:

  • w Turnieju Cukierniczym – Natalia Olechnowska z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie,
  • w Turnieju Kucharskim – Seweryn Jaśkiewicz z Zespołu Szkół nr 2 w Kołobrzegu.