1 września 2023

Funkcjonowanie dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych w placówkach edukacyjnych

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej jest największą w Polsce organizacją pożytku publicznego wspierającą osoby na diecie bezglutenowej. Celiakię, trwałą nietolerancję glutenu, w naszym kraju ma co najmniej 1% populacji. Choroba dotyka zarówno dzieci jak, i osoby dorosłe. Jedynym lekiem umożliwiającym normalne funkcjonowanie jest przestrzeganie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie. 

Dzieci z celiakią doświadczają wielu trudności związanych ze swoją dietą, borykają się z problemami emocjonalnymi wynikającymi z nieustannych wyrzeczeń. Dziecku z celiakią przebywającemu w szkole czy też przedszkolu niezbędne jest wsparcie świadomych tematu osób dorosłych. Częstą chorobą współistniejącą w przypadku celiakii jest cukrzyca, co także wymaga od kadry szkoły dużej świadomości na temat żywienia.  Część dzieci ma również inne nietolerancje pokarmowe. W obecnych czasach nie da się przejść obojętnie obok tych zagadnień. 

Od 12 lat stowarzyszenie prowadzi program MENU BEZ GLUTENU, w ramach którego szkolimy pracowników lokali gastronomicznych, w tym kuchni w przedszkolach i szkołach. Wśród certyfikowanych miejsc są placówki, których dyrektorzy otworzyli się na potrzeby dzieci na diecie bezglutenowej. Na stronie menubezglutenu.pl uzyskają Państwo więcej informacji na ten temat.

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią oferuje wsparcie edukacyjnie wszystkich zainteresowanych tematem nauczycieli, pracowników szkół i przedszkoli. W zeszłym roku odbyła się bezpłatna konferencja szkoleniowa pt. “Z celiakią w szkole – dziecko na diecie bezglutenowej”. W listopadzie tego roku planowana jest kolejna edycja wydarzenia. Szczegóły pojawią się w październiku na stronie celiakia.pl

Natomiast już teraz zapraszamy Państwa na dwa bezpłatne wykłady on-line, które odbędą się w ramach  współpracy z Fundacją Polskiedzieci.org z Wrocławia, zajmującą się promocją i profilaktyką zdrowego trybu życia wśród dzieci, młodzieży, pedagogów oraz rodziców:  

Dieta bezglutenowa – od czego zacząć?

13.09.2023 r., godz. 11.30  wykład poprowadzi mgr Natalia Lipietta, dietetyczka z Centrum Diety Bezglutenowej działającego przy naszym Stowarzyszeniu, 

Pułapki diety bezglutenowej

20.09.2023 r. godz. 10.00 mgr Katarzyna Gabrysiak, dietetyczka z Centrum Diety Bezglutenowej.

Udział w wykładach online jest bezpłatny

Wszystkie zapisane osoby otrzymają po wykładzie link aktywny, umożliwiający odsłuchanie go w późniejszym terminie. Wszelkie pytania prosimy kierować na adres  edukacja@celiakia.pl lub pod numer: 22 253 04 97.