5 października 2018

Przykłady dobrych praktyk

W dniach 29.09. – 01.10.2018 r. miały miejsce Targi Smaki Regionów w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP). W dniu 30.09.2018 r. w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”  nagrodę Perła 2018 – potrawy regionalne zdobył Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod opieką pani Wioletty Skuratowicz (nauczyciel) w składzie: Damian Piorun i Mateusz Kota, za autorskie przepisy opiekuna,  pani Wioletty Skuratowicz, w wykonaniu całego zespołu: „Aksamitną zupę krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem” oraz „Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym oraz placuszki z kapusty kiszonej z beczki”. Nagroda dla Zespołu Szkół Nr 6 jest pierwszym takim wyróżnieniem, które otrzymała szkoła gastronomiczna w Polsce.

Konkursowy zestaw potraw powstał w duchu Slow Food, z oryginalnych, regionalnych produktów, między innymi:

-pstrąga wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego „Zielenica” w Zielenicy,
-wołowiny ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo,

-ogórka kołobrzeskiego z Gospodarstwa Ekologicznego Sątyrz,
-konfitury z płatków róży oraz marynowanej dyni z Gospodarstwa Ekologicznego „SEDINA” w Dolicach,

-serka koziego z gospodarstwa Kozi Gródek pani Lidii Ordysińskiej w Wołczkowie.

Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja jest pierwszą do tej pory szkołą w Polsce, która otrzymała statuetkę Perła 2018 za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Otrzymując nagrodę, szczeciński „gastronomik”, będzie na zawsze wpisany do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce.