15 maja 2019

Szczeciński „gastronomik” po raz kolejny z nominacją do kulinarnej „Perły”

11 maja br., podczas „Pikniku nad Odrą”, nastąpiło rozstrzygnięcie wojewódzkiego etapu XIX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Samki Regionów”.

Miło nam poinformować, że laureatami konkursu w kategorii „najlepsza potrawa regionalna” zostali Szymon Makowiecki oraz Jakub Rosów – uczniowie III klasy Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie.

Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, z czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”. Dania zostały wykonane pod kierunkiem pani Wioletty Skuratowicz.

Laureaci konkursu otrzymali również nominację do nagrody honorowej „Perła 2019”. Statuetki „Perły” zostaną wręczone podczas Krajowego Finału Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Samki Regionów”, który odbędzie się 29 września br.  podczas Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W imieniu Zachodniopomorskiego Kuratora Oświaty serdecznie gratulujemy Szymonowi, Jakubowi i pani Wioletcie oraz życzymy dalszych sukcesów.

Zdjęcia: Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego