5 kwietnia 2022

Nowe wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego

W związku ze zmianą zasad epidemicznych związanych z COVID-19, Minister Edukacji i Nauki (we współpracy z Ministrem Zdrowia oraz Głównym Inspektorem Sanitarnym) wydał „Wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych”. Nowe zalecenia przygotowano także dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3. Nowe wytyczne pozwalają na dalsze utrzymanie bezpieczeństwa zdrowotnego.

Na granatowym tle napis "Nowe wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego". Po prawej stronie obok tekstu ikona kartki.

Wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego GIS dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3

W nowych wytycznych zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego Głównego Inspektora Sanitarnego dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3 znalazły się zalecenia dotyczące: organizacji opieki w podmiocie, higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni, gastronomii, postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia u personelu lub dziecka. 

W rekomendacjach podkreślono, że każda placówka posiada kompetencje do podejmowania rozstrzygnięć w zakresie szczegółowych zasad bezpieczeństwa zdrowotnego. 

Wytyczne zachowania bezpieczeństwa zdrowotnego MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych

Od wielu miesięcy przedszkola, szkoły i placówki funkcjonowały w podwyższonym reżimie sanitarnym, który regulowały ogólnie obowiązujące przepisy, w tym także wytyczne MEiN, MZ i GIS.  W związku z poprawą sytuacji epidemicznej możliwe było odejście od niektórych ograniczeń obowiązujących w przestrzeni publicznej. Nowe Wytyczne opracowane przez MEiN, MZ i GIS pozwalają na realizację programów nauczania, zachowując jednocześnie bezpieczeństwo zdrowotne na terenie szkól i placówek. Zalecenia szczegółowe dotyczą: organizacji zajęć, higieny, czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni, gastronomii, postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia u pracowników.

Załączniki