2 grudnia 2019

10. Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej

28 listopada br., w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, odbyły się zmagania jubileuszowej dziesiątej edycji Konkursu Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej.

Honorowy Patronat nad przedsięwzięciem objęła Zachodniopomorski Kurator Oświaty pani Magdalena Zarębska – Kulesza.

W tym roku tematem wiodącym konkursu kulinarnego były „Pierogi w różnych odsłonach”, natomiast konkursu kelnerskiego – „Coraz bliżej święta”

Uczestnicy konkursu kulinarnego sporządzali i podawali 6 porcji pierogów. Uczestnicy konkursu kelnerskiego wykonywali aranżację stołu dla dwóch gości do zaplanowanego przez siebie menu nawiązującego do tematu konkursu oraz obsługiwali gości zgodnie z obowiązującymi zasadami i metodami serwisu kelnerskiego.

Zwycięzcami konkursu kulinarnego zostali:

  • I miejsce – Oktawia Rajewska i Tomasz Brach z Zespołu Szkół nr 1 w Koszalinie,
  • II miejsce – Agata Sarna i Nikola Ochocka z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Gryfinie,
  • III miejsce – Nikola Harmoza i Zuzanna Winnicka z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie.

Zwycięzcami konkursu kelnerskiego zostali:

  • I miejsce – Sandra Matuszak i Filip Jabłoński z Zespołu Szkół nr 1 w Koszalinie,
  • II miejsce – Oliwia Frydrych i Klaudia Przybysz z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Kamieniu Pomorskim,
  • III miejsce – Paula Czerniawska i Weronika Gotowiecka z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie.